Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı: Haklarınızı Biliyor Musunuz?
- hasanhasgll
- 18 Mar
- 4 dakikada okunur
Boşanma süreci, hem duygusal hem de hukuki açıdan zorlayıcı olabilir. Eşlerin evlilik birliği sürecinde edindikleri malların nasıl paylaşılacağı, boşanma davalarında en çok merak edilen konular arasındadır. Bu yazıda, "boşanma davalarında mal paylaşımı" konusunu detaylıca ele alarak, haklarınızın neler olduğunu ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağz.
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nedir?
Boşanma davalarında mal paylaşımı, evlilik birliği içinde edinilen malların, taraflar arasında yasalar çerçevesinde paylaşılması anlamına gelir. Mal rejimi, tarafların evlilik süresince mallarının statüsünü belirleyen hukuk kurallarına dayanır.
Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımına Etkileri
1. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi (2002 Sonrası Evlilikler)
Bu rejim, 2002 yılından sonra yapılan evliliklerde otomatik olarak uygulanan rejimdir. Bu sisteme göre, eşlerin evlilik süresince edindiği mallar "edinilmiş mal" kabul edilir ve boşanma durumunda eşler arasında eşit olarak paylaşılır.
TMK MADDE 219’da edinilmiş mallar şu şekilde tarif edilmiştir.
''Madde 219
Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler. ''
TMK 219. Maddeye göre edinilmiş mallara örnek vermek gerekirse ;
-Çalışmasının karşılığında edinilmiş eşyalar,
-SGK ve benzeri kurumlardan yapılan ödemeler,
-Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
-Kişisel malların gelirleri,
-Edinilmiş malların yerine geçen değerler,
-Şirket hisselerinden edinilen (veya edinilecek) kar payı veya şirketin kar payı vermek yerine yaptığı yatırımlar,
-Maaş veya çalışma karşılığı edinilen parayla alınan şeyler,
-Maaştan biriktirilen para,
-Evlilik birliği içerisinde alınan otomobil vs.,
-Evlilik birliği içerisinde alınan taşınmazlar (gayrimenkuller),
-Vizite ücreti, prim, bahşiş, ikramiye,
-Yaratılan eserlerden kazanılan para,
-Yüklenici sıfatıyla faaliyet sonunda sağlanan kazanç,
-İşsizlik maaşı,
-SGK ödemeleri,
-Kıdem tazminatı,
-Kişisel eşya olan bir gayrimenkulün kira geliri. Bu noktada, kişisel mal gelirinin harcanmamış olduğu, tasarruf edildiği kanıtlanmalıdır.
-Bankada kişisel eşya olan bir paranın durduğu vadeli mevzuatın getirdiği faiz,
-Kişisel eşya sayesinde elde edilen para,
-Edinilmiş malların satışından kazanılan parayla elde edilen şeyler (ikame değerler),
-Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığı edinilen şeyler,
-Ödüller,
-Emeklilik ikramiyesi,
-Bireysel emeklilik (primleri edinilmiş mallardan ödenmişse).
-Taksitli alışverişlerde evlilik boyunca ödenen taksit karşılığı pay talep edilebilir.
-Taksitle alınan bir eşyanın taksiti boşanmadan sonraki zamanlara kadar uzamış olsa bile diğer eşin bu eşya üzerinde bir kısım hakkı bulunmaktadır.
2. Mal Ayrılığı Rejimi
Taraflar evlilik süresince "mal ayrılığı rejimi"ni kabul ettiyse, her eş kendi malvarlığını elinde tutar ve boşanma sürecinde mal paylaşımı yapılmaz.
3. Paylaşımlı Mal Ayrılığı Rejimi
Bu rejimde, her eşin kendi malvarlığı bulunmakla birlikte, boşanma halinde taraflar arasında değer artış paylaşımı yapılabilir.
4. Mal Ortaklığı Rejimi
Tüm mallar eşler arasında ortak kabul edilir. Ancak bu rejim, çok yaygın olarak tercih edilmemektedir.
Mal Paylaşımına Dair Sık Karşılaşılan Sorular
1. Boşanma Davasında Kimin Ne Kadar Hakkı Var?
EE\u015ler, "edinilmiş mallara katılma rejimi"ne tabi olduğu durumda, evlilik süresince edinilen mallarda %50-%50 hak sahibidir.
2. Kredi ile Alınan Mallar Nasıl Paylaşılır?
Kredi ile alınan bir ev ya da araba, kredi borcu tamamen ödenmemiş olsa bile, evlilik süresince edinildiği için mal paylaşımına tabi tutulabilir.
3. Miras Yoluyla Gelen Mallar Paylaşıma Dahil mi?
Hayır, miras yoluyla edinilen mallar "kişisel mal" sayıldığı için paylaşıma dahil edilmez.
4. Boşanma Süresince Mal Kaçırma Durumu Nedir?
Eşlerden biri mal kaçırma eyleminde bulunursa, diğer eş bu konuda mahkemeye başvurarak "tasarrufun iptali" davası açabilir.
5.Kira bedelleri mal paylaşımına dahil midir ?
Kira bedelleri mal paylaşımına dahildir ancak bu bedellerin mal rejiminin tasfiyesi esnasında davalnın malvarlığı içinde bulunmasına bağlıdır. Yargıtayın'da bu yönde kararları mevcuttur.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2013/6051 E. 2013/9973 K. 25.06.2013 tarihli kararında
‘’Davacı vekilinin temyizi itirazlarına gelince; Dosya muhtevasına, dava evrakıyla yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine, davalının malik olduğu dönemde edinildiği iddia edilen kira gelirlerinin mal rejiminin sona erdiği tarihte davalının malvarlığında bulunduğu ve tasarruf edildiği davacı tarafından ispatlanamadığına, davalının kardeşi M.'in malik olduğu dönemde edinilen kira gelirlerinin tasfiyede dikkate alınma imkanı da bulunmadığına göre, davacı vekilinin kira gelirleriyle ilgili esasa yönelen temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.’’ şeklinde hüküm kurmuştur
Yine Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/6404 E. 2015/10057 K. 06.05.2015 tarihli kararında
‘’Kira gelirleri bakımından, kira gelirlerinin elde edilmesinin ispatı yeterli olmayıp bu kira gelirlerinin mal rejiminin sona erdiği tarihte davalının malvarlığı içinde olduğunun ve tüketilmeyip tasarruf edildiğinin de ispatlanması gerekir. TMK'nun 225/2.maddesinde, taraflar arasındaki mal rejiminin boşanma davasının açıldığı tarihte sona ereceği, aynı Kanunun 235/1.maddesinde, mal rejiminin sona erdiği sırada mevcut olan edinilmiş malların, tasfiye anındaki değerleri ile hesaba katılacağı yazılıdır. Bu açıklamar karşısında; 3093 ada 114 parselde bulunan 1, 10 ve 15 nolu bağımsız bölümlerden, Selamiçeşme'deki Alioğlu Apartmanında bulunan 7 nolu daireden, Bağdat Caddesi No:145'te bulunan 2 ve 3 nolu dükkanlardan ve Feneryolu Hatboyu Caddesinde bulunan taşınmazdan elde edilen kira gelirlerinin anılan kanun maddesi uyarınca mal rejiminin sona erdiği anda mevcut olduğu ya da tasarruf edilip yatırıma dönüştürüldüğü, başka bir malvarlığının edinilmesinde kullanıldığı ileri sürülüp kanıtlanamadığından davanın tümüyle reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.’’ şeklinde hüküm kurmuştur.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da kira bedellerinin mal paylaşımı esnasında davalının mal varlığı içerisinde bulunmasının şart olduğunu göstermiştir.
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımına Dair Önemli Noktalar
-Mal rejimi tespiti boşanma davası öncesinde yapılmalıdır.
-Hukuki süreçlerin iyi takip edilmesi için bir avukattan profesyonel destek alınmalıdır.
-Mal paylaşımı anlaşmalı ya da çekismeli olabilir. Taraflar, anlaşmalı bir boşanmada kendi aralarında anlaşma yapabilirler.
Sonuç :
Boşanma davalarında mal paylaşımı, hukuki boyutları nedeniyle dikkatli yönetilmesi gereken bir süreçtir. Haklarınızın korunması ve en iyi sonucu alabilmeniz için profesyonel bir avukattan destek almanız önemlidir.
Boşanma davalarında mal paylaşımı konusunda hukuki yardıma ihtiyacınız varsa, benimle iletişime geçebilirsiniz.
コメント